Kváskový chleba se snažím péct víc než rok. Jelikož jsem měla časově
náročnou práci, tak se občas stávalo, že kvásek občas v lednici umřel. A tak
jsem musela začít zase od začátku. Založit kvásek není vůbec složité. Je potřeba
pouze dvou ingrediencí, žitné mouka a vody. Ve stejném poměru míchám mouku s
vodou, další den odeberu lžičku a znovu smíchám s moukou a vodou. Tak pokračuji
tři dny, než je kvásek schopný utáhnout chleba. Kváskový chléb má stejnou chuť,
jakou si pamatuju s dětství. Žádná namíchaná směs, ale nakysle vonící křupavý
chlebík. Na samotné pečení jsem vyzkoušela nespočetné množství receptů. Nejvíc
mi ovšem vyhovuje ten od Kuchařky ze Svatojánu. Je nenáročný na přípravu a
chuťově vynikající.
Je potřeba:
250 g žitné mouky
250 g pšeničné hladké (je možné dát celozrnnou)
30 g kvásku
1 vrchovatou lžičku soli
500 ml odstáté vody
kmín
semínka dle chuti (dávám len a slunečnici)
Všechny přísady smíchám dohromady (není potřeba hnětení) ve větší nádobě,
kterou zabalím do potravinářské folie. Chléb ponechám svému osudu několik
hodin. Tady záleží na teplotě v místnosti. Většinou jsem ráno zadělala a po
příchodu z práce pekla. Po několika hodinovém kynutí směs přendám na po moučený
vál a několikrát popřekládám. Po čtvrt hodinovém odpočívání přendám do formy,
ve které chleb ještě hodinu a ž dvě kyne. Formu používám nejraději, protože mám
vždy chlebík pěkný tvar. Na ošatkový si zatím vůbec netroufám. Chleba peču v
rozpálené troubě na 230 stupňů asi čtyřicet minut. Poté chleba vyklopím a
spodkem vzhůru dopékám ještě deset minut. To je vše, přátelé! :-)
Petra
Žádné komentáře:
Okomentovat
Děkuji za milé komentáře!