Dostala jsem plnou bednou vlašských ořechů. Mám velkou radost, protože
ořechy jsem sháněla po všech čertech. Doma je milujeme. S Andulkou jsme se
pustily do loupání. Šlo jí to velmi dobře. Je v tomto velmi poctivá. Byla to
ona, která upozorňovala, že nemám tolik ujídat:-)
Část oříšků nechám na pečení vánočního cukroví a zbytek na denní spotřebu.
Některé budou jen na pojídání, ale letos chci vyzkoušet ořechové máslo a ořechy
s medem. Snad se všechno podaří.
Jezte vlašské ořechy kdykoliv na ně dostanete chuť. Protože:
- jsou vynikajícím zdrojem omega 3 mastných kyselin (1/4 hrnku ořechů
obsahuje 91% doporučené denní dávky omega 3). Látky přítomné v ořechách snižují
srážlivost krve, regulují krevní tlak, zabraňují kornatění tepen a přispívají k udržení
jejich pružnosti,
- jsou výborným zdrojem manganu a mědi, ale i draslíku, hořčíku, selenu,
železa, zinku, a kyseliny listové,
- obsahují i řadu dalších cenných látek: vitamíny E, B1, B6, antioxidanty,
vlákninu, vysoký obsah aminokyseliny argininu a ochranné rostlinné
fytochemikálie ze skupiny polyfenolů,
- obsahují kyselinu ellagovou, která podporuje imunitní systém, a hormon
melatonin, který je nutný pro dobrý spánek.
Zdroj:BioAbecedář Hanky Zemanové
Petra
Takovou pomocníci brala, také jsme ořechy dostali a potřebujeme je vykoupat.
OdpovědětVymazatÁla
Alenko, je to ta nejlepší pomocnice na světě:-) Zatím! Počítám, že ji to nebude bavit vděčně a přijdou chvíle, kdy bude od mámy utíkat.
VymazatI já bych Aninku brala, i když letos není moc co loupat... Šikovná slečna!
OdpovědětVymazatPeti, měj hezký večer. Helena