Každý rok přesně na Mikuláše peču vánoční štolu. Potřebuje svůj čas na
uležení. Na Štědrý den tak skvěle doplňuje tradiční vánočku. Příprava je
snadná, jen je potřeba trochu víc surovin.
Ingredience: 500 g hladké mouky, kypřící prášek
100 g cukr moučka
1 vanilkový cukr
2 vejce
250 g tučného tvarohu, špetka soli
3 lžíce rumu
250 g másla
150 g rozinek
100 g kandovaného ovoce
1 lžíce strouhané kůry z citronu
100 g nasekaných vlašských ořechů nebo mandlí
Na potření 100 g rozpuštěného másla, moučkový cukr
Mouku prosejeme s kypřícím práškem, přidáme cukry, vejce, tvaroh, sůl, rum a
máslo. Vypracujeme hladké těsto. Na závěr přidáme rozinky, kandované ovoce a
ořechy. Půl hodiny necháme těsto odpočívat. Poté z něj vypracujeme jakoby
bochník, který bude mít nahoře vlnu. Pečeme čtyřicet minut při 180 stupních na
plechu vyloženém pečícím papírem. Upečenou štolu potíráme máslem a hustě sypeme
cukrem. Toto několikrát opakujeme, dokud se cukr nepřestane vsakovat do másla.
Tak, a teď čekáme do Štědrého dne :-)
Petra
Peti, teda nádhera! Hned bych se k tobě na kousek stavila (neboj, máme to k sobě asi docela kus). Já štolu nikdy nedělala a domácí jsem vlastně ani nikdy nejedla. Je to z obchodu, i tak mi chutná. Krásný advent Ivana
OdpovědětVymazatŠtola vypadá lákavě, hmmm....Ilča
OdpovědětVymazat