sobota 9. ledna 2016

Já a biomanželka? Občas se podaří


Už je to tak! Já, holka z vesnice, odkojená na chlebu se sádlem a jitrnici, jsem se shlédla ve všem organickém. Před těhotenstvím mi fakt bylo jedno, co s prominutím sežeru. Ale pak se narodila Áňa a já jsem měla zoufalou potřebu dávat jí to nejlepší. Vždyť taky vážila jen kilo. Proto do roku nesnědla nic, co by pocházelo z velkochovu nebo supermarketu. Došlo to dokonce i tak daleko, že jsem si u nás zřídila odběrné družstvo na biobedýnky. Tady, na vesnici, kde skoro každý disponuje s nějakou zahrádkou ne-li polem. Měla jsem pár odběratelů, kteří mě v této vášni chtěli podpořit. Dala jsem si reklamu na místní informační kanál a lákala matky z dětského koutku na tu nejlepší zeleninu. A i tak jsme musela družstvo zrušit. Nicméně má vytrvalost na domácí půdě nepolevovala. Až jednou mi manžel řekl, že by se rád normálně najedl. Takže jsem zase začala vyvařovat klasickou poctivou kuchyni. Ale tím chci přejít k tomu, co se  stalo tento týden. Znovu jsem se pustila do vaření super zdravé pohanky s brynzou a zeleninové pomazánky. Kdybyste viděli ty jejich "ksichty"! Manželovo "Hm, dobré, ale už to prosím nikdy nevař," mě tak namíchlo, že jsem zalezla s hrncem pohanky do své trucovny a s nevelkou chutí jsem ho skoro celý snědla. Musím přiznat, že to nebyla žádná hitparáda, ale zase to vyvážila přidaná hodnota, jak zdravé to jídlo bylo. Milá rodino, já to vzdávám! Dnes bude smetanové kuře se špeclemi. Jen Vám jej trošku zahustím bio moukou:-)



Krásnou sobotu!
Petra

7 komentářů:

  1. Povedený fejeton, Peti! Myslím, že tady víc než jinde platí - všeho s mírou :o)
    Pa, Helena

    OdpovědětVymazat
  2. Milá Péťo, pěkně jsem se pobavila :-) A jak říkávala moje babička, jíst se má ode všeho trocha...zlatá střední a nic nepřehánět. Když jsem asi měsíc po operaci začala "normálněji" jíst chytla mě neskutečná chuť na vlašák. Říkám to panu doktorovi odborníkovi přes stravu :-) A jeho odpověď? Když si toho dáte trochu a sníte to s chutí a s láskou jsem všemi deseti pro. Hlavně se nenuťte do něčeho co Vám nechutná a dělá zle... Těším se na další kulinaření :-) Věrka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Věrušku, úplně tomu rozumím. Celé těhotenství jsem si odpírala hermelínový salát, který naprosto zbožňuju. Po porodu to bylo mé orvní jídlo:-)

      Vymazat
  3. Bio jsem si vlastně koupila jen jednu potravinu a to mouku ve zdravé výživě, protože jinde jsem ji zrovna nepotkala.
    Ale co se týče vření a pečení, tak jedu podle toho, co nám chutná a co dobře vypadá.
    U nás by rodina chřadla hlady a já byla přecpaná k prasknutí, jak bych byla v té trucovně s tím hrncem sama :-)
    PS: moc hezky napsané!
    Jarka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já se snažím zdravé věci zakomponovat do klasické kuchyně. Kamufluju:-)

      Vymazat

Děkuji za milé komentáře!