úterý 12. ledna 2016

Už to bude?



Ano, bude! O tom, jak moc toužím po šicím stroji, jsem už psala. Ježíšek ho sice nepřinesl, ale nakonec jsem objevila hotový poklad u rodičů ve sklepě. Skříňkovou mechanickou Veritasku! To je ta, ke které je stůl i s pojízdnými šuplíky. S manželem jsem se domluvila, že si nechám starý stroj opravit a pokud mě šití chytne, dostanu stroj nový. Včera jsme tedy zavezli staronovou mašinu do servisu. Láskyplně jsem ji oprášila od dvacetiletého prachu a pavučin a předala příjemnému servisákovi, který mě ujistil, že ji dá do původního stavu. Ani Vám nemusím psát, jak moc se na stroj těším. Dokonce už mám pro něj místečko. Teď jsem přešla do další fáze, hledám návody na šití a látky. Těch je takové množství, že až oči přechází. Nejradši bych vykoupila všechno. Můj první pokus bude spočívat v ušití košíku. Jsem zvědavá, zda bude výsledek alespoň trošku podobný tomu od Jany. Studuju i slovník pro švadlenky. Místo anglických slovíček vnímám význam slova automatické zapošití či patka. Těším se! Jsem pevně rozhodnutá stroj pokořit. Prosím, nemáte tipy, kde nakoupit pěknou látku? Děkuji! Hezký den!


Petra

16 komentářů:

  1. Ahoj Péťo,já nakupuji v látkách Mráz a nejvíc v obchůdku u mé milé kamarádky Šárky - Maison de style sar. Posílá i poštou.Přeji Ti neuhasínající zapálení a hodně nápadů. Vím o čem píšu, já šicí samouk se zděděnými geny po babičce (naštěstí). Pa Stáňa - Kouzlo venkova

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáni, děkuji za tipy. Hned to "občíhnu" :-). Kéž by se i v mně objevily nějaké ty geny. Tajně v to doufám:-)

      Vymazat
  2. Tak přesně takovouhle má moje mamka! Stále na ní šije. Nedávno jsem jí dopřála seřízení a pan opravář si pochvaloval, že tohle jsou stroje, které fungují a ne jako ty nové ;-) Třeba ani nový chtít nebudeš :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Andrejko, můj opravář si stroj taky pochvaloval. Říkal, že je celý v kovu, ne jako ty nové plasťáky. Třeba se do něj úplně zamiluju a nevyměním:-)

      Vymazat
  3. Ahooooooooooj Miško! Já doufám, že bude stroj ready tento týden. Zjistili jsme, že miú chybí kabel, tak musím objednat. Sama jsem na sebe také zdědavá:-)

    OdpovědětVymazat
  4. Mám skoro stejný:-)! Jede jak ďas - tak pěkné pošítí Ti přeji...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Luci, budeš můj přítel na telefonu? :-) Snad si na stroj zvyknu:-)

      Vymazat
  5. Na Veritasce mě mamka učila šít a je úžasná!
    Já osobně bych nakupovala radši přímo v obchodě, kdy si látku můžu osahat. Z netu můžeš být zklamaná k kvality a síly látky. Na fotce může vypadat úžasně a do ruky se pak dostane totální hadr, který vůbec nemusí být vhodný na to, co zrovna budeš chtít ušít :-)
    Omlouvám se za tykání, nějak se to psalo samo :-)
    Jarka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, jo, ale u nás moc obchodů s látkama není:-( Jaruško, na vykaání si nehraju. Jedem na tykačku .-)

      Vymazat
  6. Peti, objevila si stoj osvědčené značky a navíc někoho, kdo ho dá "dokupy" - dva poklady naráz!
    To bude radost šít!
    Pa, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, snad máš pravdu. Doufám, že se naučím aspoň základy.

      Vymazat
  7. Péťo krásná Veritaska. Také jednu mám, léta letoucí kufříkovou. Píšeš, že je mechanická - jakože na šlapání? To asi ne, určitě je elektrická, že ? Já na tuhle značku nedám dopustit a to nejsem žádná švadlena. Učila jsem se šít na mamčině Ladě, která neměla entl, učila jsem se šlapat v rytmu, to bylo něco. A co jsem toho na ní našila pro děti, pro sebe. Stále jsem však snila o elektrickém stroji, s entlem, abych vše neobšívala v ruce a dočkala jsem se. Našetřila jsem si na ní a byla to láska na první pohled.
    Tak ti přeji radost z šití. Dneska je sice kvalita látek všelijaká, zažívám občas pěkné rozčarování a to nakupuji v obchůdku v místě bydliště. Dle údajů je to 100% bavlna a když se ušité vypere, nelze zmačkané faldy rozžehlit.
    Jejda to jsem se rozepsala :o))).
    Ála

    OdpovědětVymazat
  8. Aki jsem Matěj. Samo, že je elektrická. No, jsem na sebe zvdavá. Právě se rozhoduji, co pořídit. Nůžky, špendlíky, křídu, metr, látky. No, je toho kopec!

    OdpovědětVymazat
  9. Peti, já to gratuluji, že jsi se odhodlala a začneš šít. Je jedno , jestli na moderním či klasickém, stejně začátky budou těžké, ale půjde to :-), neboj. Ivana

    OdpovědětVymazat
  10. Dobrý den,
    našla jste super poklad a ještě lepší je, že máte takového koníčka! On se tedy časem změní v koně :-) Je to ohromný relax a zároveň "droga". Pár tipů, kde nakupovat látky: www.latka.cz, bavlnenysen.cz, latkyprovas.cz, umeluzinky , mám s nimi samé pozitivní zkušenosti. Tak Vám přeji, ať Vás ten elán neopustí a hodně zdaru! Pavlína

    OdpovědětVymazat
  11. Uplne zavidim tu Veritasku, mala som takú a prešila všetko a miesto toho, ze by som si ju dala opravit a sezidit, som si kupila krajsi, novsi sij. stroj, ale sije od zaciatku ovela horsie. Na veritaske som presila este aj kožu a teraz co mam, nepresije ani riflovinu. Teraz sijem kozenku, ale trapim sa a na Veritaske som sila z kozenky kabaty.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za milé komentáře!